E509

Calcium chloride

Número E E509
Nome Calcium chloride
Classe Others
Grupos Group I
Detalhes adicionais Acidity regulator, enhances firmness in fruits and vegetables, metal binders
Origem Sintética
Aplicações comuns Chips, food processed, pre-cooked foods, preserved vegetables and fruits, alcoholic drinks, pastry, flours
Observações At low doses, may cause digestive problems, while at high doses may lead to vomits, diarrhea, intestinal ulcers and bleeding
Avaliação A evitar

Pesquise por Calcium chloride em bases de dados científicas

ScienceDirect
SpringerLink
PubMed
Google Scholar
Research Gate

Condições de uso em categorias alimentares

Número da Categoria Nome da Categoria Nível Máximo (mg/l ou mg/kg como apropriado) Detalhes Restrições/exceções
01.5 Dehydrated milk as defined by Directive 2001/114/ECquantum satis 
01.7.2 Ripened cheesequantum satis 
01.7.6 Cheese products (excluding products falling in category 16)quantum satisonly ripened products
04.2.3 Canned or bottled fruit and vegetablesquantum satis 
04.2.4.2 Compote, excluding products covered by category 16quantum satisonly fruit compote other than apple
04.2.5.2 Jam, jellies and marmalades and sweetened chestnut puree as defined by Directive 2001/113/ECquantum satis 
04.2.5.3 Other similar fruit or vegetable spreadsquantum satis